Havuz ve Denizden Koronavirüs Bulaşır mı?
Koronavirüs salgını kontrol altına alınmaya çalışılırken virüs deniz veya havuzdan bulaşır sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Yaklaşan yaz mevsimi öncesinde hayatı normalleştirme çalışmaları devam ediyor. Bilim adamlarının genel görüşü ise klorlanmış havuz veya denizden koronavirüsün bulaşmayacağı yönünde.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu yıl yaz mevsiminin önceki yıllara göre durağan geçeceğini belirterek “Şu anda yapacağımız kısıtlamalar, temas izolasyonları, kendimizi evde karantinaya almamız bizim yazı daha rahat bir şekilde geçirmemizi sağlayacaktır” dedi.
Prof. Tezer koronavirüsün havuzlarda bulaşmadığını öne sürerek “Zaten bu virüs doğada da çok uzun süre kalabilen bir virüs değil. Özellikle havuz gibi klorlu yerlerde de virüsün öleceğini biliyoruz. Sosyal mesafemizi koruduğumuz müddetçe, kalabalık halde bulunmadığımız sürece denize girmememiz için bir sebep yok” diye konuştu.
Alman Havuzlar Birliği Genel Müdürü Christian Ochsenbauer ise havuzların klorlanması nedeniyle endişe edecek bir durum olmadığını söylüyor. Ochsenbauer, klorlu suda virüsün etkisini yitirdiğini vurguluyor.
Alman Federal Çevre Dairesi de aynı tespitte bulunarak, açık ve kapalı yüzme havuzlarında suyun sürekli olarak filtreleme ve dezenfeksiyon işlemlerinden geçtiğini, bunun da bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirdiğini belirtiyor.
Virüs Denizde Bulaşır mı?
Federal Çevre Dairesi’nin açıklamasında küçük doğal havuzların tehlikeli olabileceği belirtilirken buna karşılık büyük göl ve denizlerde ise yüzmenin tehlikeli olmadığı vurgulandı.
Açıklamada suyun sıcaklığının yükselmesinin ve güneş ışınlarının artmasıyla da suda olması muhtemel virüslerin etkisinin ortadan kalkacağı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, koronavirüsün su yoluyla bulaşabileceğine dair bir kanıt olmadığını açıklamıştı.