Danıştay’ın ilköğretim okullarında “Öğrenci Andı” okunmasını sonlandıran kararı siyasetin gündemi haline gelmiş durumda.
12 Mart Cuma günü alınan kararın resmen duyurulmadan basında yer almasının ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, bunun “sızdırma” olduğunu iddia etmiş ve zamanlamasının “maksatlı” olduğunu savunmuştu.
Muhalefet partileri CHP ve İYİ Parti ise, MHP lideri Bahçeli’yi hedef alıyor. Tartışmanın nasıl başladığını ve bugün neler konuşulduğunu derledik.
Öğrenci Andı nasıl kaldırıldı?
- 2013: Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül 2013’te açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.
- 2018: Türk Eğitim-Sen’in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi’nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde “Anayasa’da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu” gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararı o günlerde, “Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz” sözleriyle eleştirmişti.
- 2021: Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen Cuma günü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karara tepki gösterdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay’ın kararını “bu yanlıştan dönmeli” ifadesiyle eleştirdi ve “Öğrenci Andı kararı pimi çekilmiş bir bombadır” mesajını paylaştı.
Bahçeli, kararın kamuoyuna yansımasının da zamanlaması açısından “tuhaf” olduğunu savundu ve şu ifadeleri kullandı: