Erol Evcil’e ceza yağdı.
İşadamı Erol Evcil ile Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'nın "kara para aklama" ve "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla yargılandığı dava karara bağlandı
‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgüte üye oldukları ve kara para akladıkları’ iddiasıyla 218 sanığın yargılandığı davada, iş adamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) 15 yıl, Hüseyin Kayapalı ise 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hüseyin Kayapalı ile Halil İbrahim Uysal’ın katıldı. Davada tutuksuz yargılanan ve mahkeme kararıyla ”Eşrefoğlu” soyadını aldığı anlaşılan Erol Evcil’in de aralarında bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Sanıkların avukatlarının son savunmalarını bildirmelerinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ahmet Büyükdoğan, Erol Eşrefoğlu, Fettah Erdem, Hakan Karakurt, Halil İbrahim Uysal, Hüseyin Kayapalı, İlyas Uç, Mehmet Atak ve Yusuf İlhan’ın, ”suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgütü yönetmek” suçlarını işlediklerini belirten mahkeme heyeti, bu suçun işleniş biçimi, sanıkların şahsi, sosyal ve ekonomik durumları göz önüne alınarak cezanın belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşıldığı kaydedildi.
Erol Eşrefoğlu ile Hüseyin Kayapalı’yı eylemlerine uyan TCK’nın 220’nci maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca yasal arttırım ve indirimleri de uygulayarak 4 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, bu sanıkları ”suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak” suçundan 6 yıl 8’er ay hapis 1 milyon 250’şer bin TL adli para, ”dolandırıcılık” suçundan da 4 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Kayapalı’yı ayrıca ”ruhsatsız mermi bulundurmak” suçundan da 10 ay hapis cezasına mahkum etti.
Böylece, Erol Eşrefoğlu, ”suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, ”suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak” ve ”dolandırıcılık” suçlarından toplam 15 yıl, Kayapalı ise bu suçların yanı sıra ”ruhsatsız mermi bulundurmak” suçuyla birlikte 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme heyeti, davanın diğer 82 sanığını da, ”suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, ”suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak veya yardım etmek”, ”suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak” ve ”dolandırıcılık” suçlarından 10 ay ile 10 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırırken, bu sanıkların 58’inin 1 milyon 250’şer biner TL, 11’inin de 1 milyon 875’şer biner TL adli para cezası ödemesine hükmetti.
Adli para cezalarının sanıklardan 24 eşit taksitle tahsil edilmesini, taksitlerden birisinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalanının tamamının bir defada alınmasını ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, bazı sanıklardan ele geçirilen silahların örgütsel faaliyette kullanıldığına dair bir delil elde edilemediğini, kurulan örgütün silahlı örgüt olarak kabulünü gerektirecek nitelikte bir delil bulunmadığını bildirdi.
Davanın 130 sanığının haklarındaki suçlamalara ilişkin beraatına karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında hayatını kaybeden 3 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine, bugüne kadar savunması alınamayan bir sanık hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetti.
Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 27 Haziran 2006 tarihli kararıyla el konulan Aman Petrol Ürünleri ve Turizm Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, Denge Televizyon Yapımcılık Yayıncılık ve Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Erege Metal Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Kayapalı Nilüfer Turizm Seyahat ve Otobüs İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi, Bursa Kayapalı Nilüfer Turizm ve Otobüs İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi, Sidemir Sivas Demir Çelik İşletmeleri Anonim Şirketi ile Sivyat Sivas Sanayi Yatırım Ticaret Anonim Şirketi’nin de aralarında bulunduğu 19 şirketin yönetim kurullarının sanıklar tarafından oluşturulduğunu belirten mahkeme heyeti, şirketlerin sanıklardan Erol Eşrefoğlu ve Hüseyin Kayapalı elebaşılığında oluşturulan suç örgütü tarafından idare edilerek, kara para aklama faaliyeti işleminde kullandıkları anlaşıldığını bildirdi.
Mahkeme heyeti, bu şirketlerin tüzel kişiliklerine ait mal varlığı değerlerinin, yönetim ve denetim kurullarında görevli olan kişilerin üzerinde bulunan şirketlerin faaliyetlerinden kaynaklı gelir ve kazanımları ile hisseleri oranında mal varlıklarının müsaderesine (zor alımına) hükmetti.
Adli emanette kayıtlı olan 52 milyon 820 bin 70 liranın da suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama faaliyeti çerçevesinde elde edildiği anlaşıldığından müsaderesine karar veren mahkeme heyeti, Sivas Demir Çelik İşletmeleri ve Sivyat Sivas Sanayi Yatırım ve Ticaret AŞ’nin borcuna mahsuben Ergene Metal Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından TMSF Tahsilat Daire Başkanlığı geçici hesaplarında bekletilen ve 2004 tarihinde yatırıldığı anlaşılan toplam 6 milyon 390 bin doların da müsaderesine karar verdi.
Erol Eşrefoğlu ile Hüseyin Kayapalı’nın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların çeşitli taşınmaz ve araçların müsaderesine karar veren mahkeme heyeti, adli emanette kayıtlı 1 adet 3 gram ağırlığında değersiz kemik dişin de sahibine iadesine hükmetti.
İçi boşaltıldığı için Devlet tarafından el konulan Egebank’ın yönetiminde yer alan ve bankanın avukatlığını yapan Aydoğan Semizer için de gıyabi tutuklama kararı çıkartılmıştı.
AA