ABD Başkanı Donald Trump’ın, “yıkım alanı” olarak tarif ettiği Gazze’den Filistinlileri Mısır ve Ürdün’ün alması önerisini, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “insanlık hukukuna aykırı bir teklif” olarak değerlendirdi.
Trump 25 Ocak’ta Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze’deki Filistinlileri kastederek “Daha fazlasını almanızı istiyorum çünkü Gazze Şeridi’ne baktığımda tam bir karmaşa görüyorum” dediğini aktarmıştı.
Bakan Fidan, Trump’ın bu önerisine ilişkin, “Filistin halkının Gazze’den sürülmesi, yerlerinden edilmesi, bunların başka ülkelere gönderilmesi projelerine tamamıyla karşıyız. Bu, gerçekten insanlık hukukuna aykırı bir teklif” değerlendirmesinde bulundu.
2 Şubat’ta Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Doha’daki ortak basın toplantısında konuşan Bakan Fidan, Türkiye olarak Kahire’de sunulan bildirinin arkasında olunduğunu ve desteklendiğini vurguladı.
Trump ne demişti?
Air Force One uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Muhtemelen bir buçuk milyon kişiden bahsediyorsunuz ve biz de tamamını temizliyoruz.
“Orada hemen her şey yok edilmiş durumda ve insanlar ölüyor. Bunun için bazı Arap uluslarıyla konuşup, barış içinde yaşayabilecekleri farklı bir yerde konut inşa etmeyi tercih ederim” dedi.
ABD Başkanı, “geçici de olabilir kalıcı da” yorumunda bulunduğu teklifle ilgili 26 Ocak’ta Mısır’dan da benzer bir istekte bulunmayı planladığını belirtmişti.
47. ABD Başkanı teklifle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi. Konu Beyaz Saray’ın resmi açıklamasında da yer almadı.
ABD’nin dış politikası uzun bir süredir, Filistin devletinin kurulmasını ve Gazze’nin de bu devletin kilit bir bölgesi olmasını öngörüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu planı reddediyor.
Birleşmiş Milletler’e göre, iki milyondan fazla Filistinli mülteci halihazırda Ürdün’de yaşıyor. Bunların çoğuna vatandaşlık verildi.
Bu kişilerin çoğu, İsrail’in kuruluşu sırasında yaşanan çatışmalarda yerlerinden edilen yaklaşık 750 bin Filistinlinin torunları.
7 Ekim’den bu yana binlerce Filistinli de Mısır’a kaçtı, ancak Mısır onları mülteci olarak tanımıyor.
Ürdün, Mısır ve Hamas ne açıklama yaptı?
Ürdün ve Mısır öneriyi reddetti.
Hamas ise bu tip bir eylemin karşısında olduğunu açıkladı.
Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Bassem Naim BBC’ye, “Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkımız 15 ay boyunca topraklarını terk etmeden ölüme ve yıkıma katlandı… Bu nedenle, ABD Başkanı Trump’ın tekliflerinde duyurulduğu gibi, yeniden yapılanma adı altında iyi niyetli görünseler bile hiçbir teklifi veya çözümü kabul etmeyecekler” dedi.
“Halkımız, onlarca yıldır yerinden etme ve alternatif bir vatan gibi tüm planları engellediği gibi, bu tür projeleri de engelleyecek” diye ekledi.