Deepfake teknolojisinden korkmalı mıyız?
Son dönemin tartışılan en büyük konusu Deepfake teknolojisi. ‘İçerik üretiminin geleceği’ olarak da nitelendirilen bu teknoloji neden bu kadar çok tartışma yaratıyor? Deepfake teknolojisinden korkmalı mıyız? Gelin, hep birlikte Molatik olalım…
Normal bir haber programı gibi görünüyor
Birkaç ay öncede Kore’de bir haber kanalında yaşananlar çok konuşuldu. Koreliler bir akşam MBN kanalını açtı ve Kim Joo-Ha her akşam olduğu gibi ekrandaydı ve her akşam olduğu gibi sıra ile haberleri aktarmaya başlamıştı. Haberler de 2020 yılına uygun şekilde, Covid-19 salgını ve yürütülen mücadeleye ilişkindi.
Ekranda değildi
Fakat bu bültende enteresan olan bir durum vardı. Çünkü Kim Joo-Ha o anda ekranda değildi. Yerine ‘deepfake’ teknolojisi ile üretilmiş versiyonu haberleri aktarıyordu. Bilgisayarda üretilen bu ‘sahte’ sunucu, ses, mimik ve surat ifadelerini mükemmel bir şekilde kopyalamıştı.
Uyarısı yapılmış
Hepimizin şaşkınlıkla karşıladığı bu durumu Koreli izleyciler farketti mi bilmiyoruz ama izleyicilere daha önce bu gösterinin yapılacağı uyarısı yapılmış. Bu yayının devamında ise izleyicilerin farklı yorumları olduğu gözlemlenmiş. Bazı kişiler, elde edilen gerçeklik karşısında şaşkınlıklarını dile getirirken bazıları da gerçek Kim Joo-Ha’nın işini kaybetme tehlikesi içinde olduğunu söylemişler.
Devam edecekler
MBN kanalı da bu yorumlar üzerine, bazı son dakika haberlerinde deepfake teknolojisini kullanmaya devam edeceklerini açıklamış. Bu teknolojiyi üretebilen şirketlerden Güney Koreli Moneybrain, Çin ve ABD’de yeni ortaklık imkanları için temaslar yapıldığını duyurmuş.
Ünlü isimler geliyor
Bu da demek oluyor ki bizler deepfake teknolojisini biraz daha fazla görmeye başlayacağız. Çoğu insanın aklında, deepfake teknolojisi denildiğinde ünlü isimlerle ilgili videolar geliyor. Hatta bir keresinde Tom Cruise’un tıpkısının yer aldığı sahte video TikTok uygulamasında yayınlandıktan sonra dünyada manşetlere çıkmıştı.
Olumsuz çağrışım var
Aynı zamanda da genel kullanımda olan deepfake ismi üzerindeki olumsuz bir çağrışım var. Çünkü insanlar sahte (fake) kelimesi ile yan yana gelmek istemiyorlar fakat bu teknoloji de giderek artan şekilde ticari amaçla kullanılıyor.
Sentetik medya
Sektörel dilde, ‘yapay zeka ile üretilmiş videolar’ veya ‘sentetik medya’ adı ile anılan bu teknoloji, haber, eğlence ve eğitim alanlarında büyük ilgi görüyor. Bunda, teknolojinin her geçen gün daha fazla geliştirilmesinin de payı var.
Hem maliyet hem iş yükünden tasarruf
Bu işin içinde olan insanlar da bu işten elde ettikleri kârı: “Eğer o videoların her birini çekmek zorunda olsanız bu hem maliyet hem iş yükü açısından zorlayıcı olur. Biz artık bunu, düşük bir masrafla ve metin yazmak için gereken süre kadar zamanda yapabiliyoruz. Bu, teknolojinin bugün nasıl kullanıldığını örneklendiriyor” şeklinde ifade ediyorlar.
Bir sektörün daha sonu mu geliyor?
Haliyle böyle bir teknoloji de insanlarda “Yapay zeka sonumuzu getirecek” butonunu açmasına sebep oluyor. Çünkü görüldüğü üzere haber sunucuları başta olmak üzere birçok sunucunun işsiz kalması durumu var. “Bir sektörün daha sonu mu geliyor?” diye düşünüyoruz.
Sadece işsizlik bazlı değil
Ve sadece işsizlik bazlı düşünmemek gerek. Ciddi anlamda çok fazla sahte video üretilebilir ve bu videolar sosyal medyada hızla yayılabilir. Tom Cruise örneğindeki gibi… Karalama çalışmaları, şantajlar her şey mümkün. Ama diğer bir yandan faydalarını görmemek de çok büyük bir haksızlık olur.
Tartışmaların gündeminde
Bu sebepten ötürü deepfake teknoloji tartışmaların gündeminde. Faydası ve zararı konusunda insanlar ikiye bölünmüş durumdalar. Fakat günümüzde bu tür teknolojik gelişmelerden korkmak bana biraz da olsa saçma geliyor. Mutlaka yeni şeyler çıkacak, meslekler dönüşecek, yeni yazılımlara göre önlemler alınacak, faydası ve zararı elbette olacaktır. Fakat eminim ki geçirdiğimiz Koronavirüs gibi bir virüsten sonra birçok şeyi de kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.
Artık gelişen teknolojinin önünde durmak çok da mümkün değil gibi. Bakalım daha ne gibi teknolojik gelişmeler göreceğiz diyor deepfake teknolojisini gelişimini de kıyıdan köşeden, sinsi sinsi takip ediyoruz.