Dünyanın en kurak yeri Atacama
Atacama Çölü, batısında Büyük Okyanus’un bulunduğu Şili’nin dünyaca ünlü bir çölüdür. Neredeyse yağmurun hiç yağmadığı bu çöl, NASA tarafından da uzay araçlarının test edildiği yer olarak biliniyor. 1971 yılında yağan yağmura kadar 400 yıl boyunca bölgede yağış kaydedilmemiştir.
Batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde Bolivya, doğusunda da Arjantin ile etrafı çevrili olan Atacama Çölü, Şili’nin en özel yerlerinden biridir.
Etrafı And Dağları ile çevrili olan bölge dünyanın en kurak coğrafyası olarak bilinir. 1971’deki yağmura kadar 400 yıl boyunca bölgede hiçbir yağış kaydedilememiştir.
Atacama Çölü dünya üzerindeki en kurak yer olarak kayıtlara geçmiştir. 400 yıldır yağış almamasının yanı sıra Atacama Çölü aynı zamanda dünyanın en sıcak yeridir.
Dünyadaki en eski mumya kültürü bölgede yaşamış olan Chinchorrolara aittir. Yedi bin yıllık çocuk mumyalarına rastlanılan bölge, tarihi açıdan da dikkat çekici bir mirasa sahiptir.
15 milyon yaşında olan Atacama çölünde zengin gümüş rezervleri bulunuyor. Gümüşün bulunmasıyla bölge Şili ve Bolivya arasında kanlı bir savaşa tanıklık etmiştir.
1879-1884 yılları arasında süren savaşı kazanan Şili, topraklarını kuzeye doğru genişletmiştir. Gümüşün yanı sıra Atacama Çölü, altın ve bakır yataklarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Bilimsel araştırmalarda da önemli bir yeri olan Atacama Çölü’nde, büyük bir uzay gözlem evi bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra Atacama Çölü, NASA’nın uzay araçlarını da denediği bir bölge olma özelliğiyle de biliniyor.
Şili devletinin de pek çok deneye bu bölgede gerçekleştirilmektedir. Atacama’nın pilot bölge olma gibi bir özelliği de bulunuyor.
Bu denli kurak bir bölge olmasına ve hatta yüzlerce yıl yağış almayan yerlerinin bulunmasına rağmen Atacama, farklı canlı türlerine ev sahipliği yapar.
Atacama Çölü’nün Pasifik Okyanusu’na yakın bölgelerinde oluşan sis, zaman zaman beraberinde yağışın da oluşmasını tetikler.
Öte yandan 6 ilâ 10 arasındaki periyotlarda Atacama Çölü’nün belirli bölgelerine kısa süreli yağışlar gerçekleşmekte.
Ancak tüm bunlar yine de Atacama’nın dünyanın en kurak ve bir o kadar da sıcak coğrafyası olduğu gerçeğini değiştirmiyor.