Küba Ebola diplomasisiyle dikkat çekiyor
Birleşmiş Milletler ve ABD’den daha etkin bir şekilde Afrika kıtasındaki Ebola salgınına karşı mücadele eden Küba, bu yolla diplomaside de önemli gelişmeler kat ediyor.
ABD ve İngiltere Afrika’ya sağlık çalışanından çok asker gönderirken Küba hükümeti, Devlet Başkanı Raul Castro’nun talimatıyla Batı Afrika’ya yaklaşık 500 profesyonel sağlık çalışanı göndereceğini duyurmuştu. Açıklamanın ardından 165 Kübalı Sierra Leone’ye, 83 kişi ise Liberya ve Gine’ye gitti. 200 Kübalı sağlık çalışanının daha Ebola ile mücadele için Afrika’ya gitmesi bekleniyor.
Şimdiye kadar Küba, kara kıtaya en fazla sağlık personeli gönderen ülke ve kurum oldu. Küba’nın çabalarına yaklaşabilen tek örgüt ise Sınır Tanımayan Doktorlar. Sadece 11 milyon nüfusuna rağmen 83 bin gibi çok ciddi bir rakamda doktora sahip olan Küba, dünyadaki küresel sağlık krizlerinde her zaman ilk müdahaleyi yapan ülke durumunda. 2005 Pakistan, 2010 Haiti depremlerinde de Küba söz konusu ülkelere yüzlerce sağlık çalışanını göndermişti.
Sağlıktaki bu atılım Küba devriminin ardından başlatılan uzun vadeli bir stratejinin sonucu. Fidel Castro’nun öngörüsüyle başlatılan çalışmalar sonucunda Küba, sağlık turizmiyle de ambargo altındaki ekonomisine yıllarca hayat verdi.
Küba’nın Batı Afrika’daki çalışmaları ve jestleri Havana ile Washington arasında Ebola diplomasisinin başlamasına da ön ayak olabilir. 19 Ekim’de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ebola’ya karşı mücadele kampanyasında en etkileyici çalışan ülke olarak Küba’yı işaret etmişti. Bu açıklamadan 10 gün sonra ise ilk kez iki ülke yetkilileri Havana’da bir toplantı gerçekleştirdi. Raul Castro toplantıyı “anlamlı” olarak nitelerken Ebola’ya karşı mücadelede ABD dahil tüm uluslarla işbirliğine hazır olduklarını belirtmiş, devrim lideri Fidel Castro da aynı doğrultuda açıklamalarda bulunmuştu.
Ancak ABD, tüm bu gelişmelere rağmen Küba’ya uygulanan ambargonun kalkması yolunda henüz somut bir adım atmış değil. Hatırlanacağı gibi Nelson Mandela’nın cenazesinde Raul Castro ve Barack Obama’nın samimi bir şekilde tokalaşması iki ülke arasındaki gelişmeleri iyileşmesi yönünde beklentiler oluşturmuş ancak beklentiler boşa çıkmıştı.
ABD kulislerinde ise ara seçimlerin ardından Küba konusunda dostça bir yaklaşımın ve görüşmelerin başlayabileceği konuşuluyor.
[adrotate group=”10″]