Dolar alev alev
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda başkan değişikliğinin ardından Asya piyasalarında Dolar/TL büyük bir artışa geçti...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan değişikliğinin ardından sığ işlemlerde dolar/TL kuru ilk fiyatlamalarda önceki haftanın kapanışına göre büyük bir yükseliş kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan değişikliği sonrasında Dolar/TL ‘de yükseliş kaydedildi.
Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde dolar/TL yüzde 16 yükselişle 8,39 seviyesinin üzerini gördü. Kur daha sonra 8,25 seviyesini test etti.
Dolar/TL kuru geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatmıştı.
7,75’İN ALTINA GERİLEDİ
Dolar/TL kuru saat 09,17’de 7,7037’ye kadar geriledi.
İŞLEMLER GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
Borsa yeni haftaya Merkez Bankası Başkanlığında yaşanan değişiklik kararının ardından sert düşüşle girdi. BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 8’i aşan düşüş kaydetti. Açılışın ardından satışlar hızlanırken, işlemler geçici olarak durduruldu.
Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Cumartesi gününün ilk saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Naci Ağbal görevden alınırken TCMB’de başkanlığa Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.
Yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasında enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama hedefine vurgu yapmıştı.
İşte o parite:
KAVCIOĞLU BANKACILARLA GÖRÜŞTÜ
Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na atanan Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nda bulunan bankaların genel müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.
Bloomberg HT’nin üst düzey bankacılardan edindiği bilgiye göre, TCMB Başkanı Kavcıoğlu, banka genel müdürleri ile toplantıda kritik mesajlar verdi. Toplantıda Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası’nın birincil önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceğinin altını çizdiği öğrenildi.
Toplantıda Kavcıoğlu’nun verdiği diğer ana mesaj ise, yeni dönemde Merkez Bankası’nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki vurgular oldu. Toplantıda takvim dışı para politikası kurulu toplantısı olmayacağı mesajları da öne çıktı.
ESKİ MB BAŞEKONOMİSTİNDEN SİTEM
Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara ise sosyal medyadan sitem dolu bir paylaşım yaptı.
Kara paylaşımında “Neden sessiz kaldığım soruluyor. İnanın içimden bir şey söylemek gelmiyor. Bütün kariyerimi verdiğim kurumum ve çalışma arkadaşlarım adına üzgünüm. Ülkem için çok ama çok üzgünüm…” diye yazdı.
CHP’DEN İLK TEPKİ
Dolar kurundaki ani şok sonrasında CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu görülmemiş beceriksizliğin müellifi Erdoğan Şahsım Hükümetidir” dedi.
Dalgalanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, şu ifadeleri kullandı:
“Faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çekip, TL’nin yüzde 10’nun üzerinde değer yitirmesine sebep olmak. Hem daha yüksek faiz, Hem daha değersiz TL ile milleti ezmek. Bu görülmemiş beceriksizliğin müellifi Erdoğan Şahsım Hükümetidir.”
EKONOMİSTLER NE DİYOR
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Dolar’daki artışı sosyal medya hesabından yorumladı. Gürses paylaşımında Yeni Şafak gazetesinin faiz artıran Merkez Bankasının eski başkanı Naci Ağbal’ı hedef alan manşetini hatırlattı.
Gürses paylaşımında, “Yıllık 2 puanlık faiz artışını beğenmezken, ilk geçen fiyatlara göre kur bir gecede yüzde 15 artmış oldu. Tam da şimdi o manşeti atmak lazım; ‘paramıza bu operasyonu kim çekti?’” ifadelerini kullandı.
Ekonomist Mustafa Sönmez ise Dolar’daki artışın başlarında 8.13’e ulaşan Dola/TL kurunu paylaşarak, “Geliyor, gelmekte olan!!!” diye yazdı.
Sönmez de Yeni Şafak’ın manşetini paylaşarak, “Naci Ağbal, Saray’ı dinlemeden 2 puan artış yapacak adam mı? Sanmıyorum. Bilgi iletmiştir. Bilgi ya gitmedi, ya da engellendi. Yine de böyle bir cinnet kararı olur mu? Nasıl kalkılacak bunun altından? Telafisi hiç kolay değil, hiç!” yazdı.
Ekonomist Mahfi Eğilmez de Doların yükseldiği saatlerde paylaştığı “Akıl Dışılık Yazısında” yazısında, “Türkiye, istikrarsızlığı istikrarlı hale getiren, irrasyonelliği rasyonelleştiren bir yapı içinde görünüyor” ifadelerini kullandı.
Eğilmez yazısında, “rasyonel adımlar atılarak riskler düşürülmeye çalışılmazsa ne kurların yükselmesi ne de faizlerin yükselmesi önlenemez” diye yazdı.
Ekonomi yazarı Meliha Okur ise Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın sözünü anımsatarak, “Asya piyasalarında ilk kotasyonlar 8.46. Piyasa sığ ve dengelenmeye çalışacak. Sürpriz faiz indirimi gelir mi? Asya piyasalarında kotasyon verenler yabancı yatırımcılar. 8.51 kotasyon bizi kasım 2020 başına getirdi. ‘Dolarla maaş mı alıyorsun?’ seviyesi. Yeni başkan sabah yabancılarla telekonferans yapar mı? Kötünün daha kötüsü, ‘istikrarsızlıktır.’” ifadelerini paylaştı.
“90’LARIN POLİTİKALARI 90’LARIN SONUÇLARINI DOĞURUR”
İktisatçı Refet Gürkaynak ise Dolar’daki artışın ardından yaptığı açıklamada, “Senelerce denenip ülkeyi berbat etmiş politikaların tekrar denendiklerinde işe yaramayacaklarını düşünebilmek iktisat bilmeyi gerektirmez. 90’ların politikaları 90’ların sonuçlarını doğurur” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’deki en önemli sorun bu değil ama çalıştığım yerden bu soru çıktığı için Merkez Bankası hakkında birkaç şey söyleyeceğim” uzun bir paylaşım yaparak yaşananlarla ilgili şunları yazdı:
“MB başkanı değişimi yeni bir program, yeni bir çerçeve anlamına gelmiyor; plan, program, çerçeve yok. Plan program yapabilecek bir idare de yok.
Ne olduğunu, neden yine başkan değiştiğini anlamıyorsanız dert etmeyin, anlaşılacak tarafı yok. 3. Yapılanın a. Maliyetleri belli: i. Kur zıplayacak, ithal tüketim malları da girdiler de pahalanacak, fakirleşeceğiz. Enflasyon yine artacak. ii. Döviz borcunun yükü artacak.
Anlaşılır hiçbir getirisi yok. Liranın değer kaybetmesi cari açığı azaltıyor ama fiyat etkisi ve fakirleşme ithalatı azalttığı için azaltıyor. İhracatımız kura hassas değil, genelde Batı Avrupa hızlı büyüdüğü zaman ihracat artıyor.
Yeni başkanın dediği gibi var olan politikalar sürdürülecektiyse başkan değiştirmenin alemi yok. Buna insanları ikna edebileceklerini düşünselerdi zaten işi Cuma piyasalar kapandıktan sonra yapmazlardı.
Dolayısıyla Kasım 2020’den önceki ipe sapa gelmez merkez bankacılığına dönülebileceğini düşünebiliriz.
Faiz ve enflasyon arasındaki bağı anlamayan merkez bankacılığından memlekete fayda gelmez. Çok zarar gelir, geldi de. YÜKSEK ENFLASYON YÜKSEK FAİZE NEDEN OLUR. Enflasyon nedeniyle parasının kuş olacağını düşünen borç vermek için yüksek getiri ister. Zor mu bu?
Merkez bankaları enflasyon ile faizi kendileri yükselterek, reel faizi artırarak mücadele ederler. Bu hem talep etkisiyle hem beklentileri etkileyerek işe yarar. Bu mekanizma basit değil ama temel ekonomi bilgisi.
Temel iktisadi bağlantıları anlamak zor olabilir. Senelerce denenip ülkeyi berbat etmiş politikaların tekrar denendiklerinde işe yaramayacaklarını düşünebilmek iktisat bilmeyi gerektirmez. 90’ların politikaları 90’ların sonuçlarını doğurur.
Merkez Bankası sorunlarımızın küçük olanı. Her alanda büyük sorunlarımız var. Bunları düzeltmek mümkün. Niyet, işi yapabilecek insanlara vermek ve o insanların iş yapabilecekleri bir sistem gerekiyor. Kolay değil. Yapmaya değer hiçbir şey kolay değil.”
KANALLAR KUR GÖSTERMEYİ BIRAKTI
CNN Türk ve Habertürk TV, ekranın sağ alt kısmında bulunan döviz verilerini kaldırdı. CNN Türk döviz verileri yerine internet sitesini sabitlerken Habertürk tercihi saatten yana kullandı.
İşte sağ alt köşede gösterilen saat ekranı:
ELVAN’DAN İLK AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bu sabah yaptığı yazılı açıklamada serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmadığına vurgu yaptı.
Lütfi Elvan, serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir tavizin kesinlikle söz konusu olmayacağını söyledi. Elvan yaptığı açıklamada, “Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır” dedi.
Elvan şunları söyledi:
“Bu alanlarda istikrar olmaksızın güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir. Uygulamakta olduğumuz “enflasyonda düşüşü önceliklendiren” makro politika çerçevesi, enasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.
Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz.
Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir.”