Yunan protestocular Politeknik ayaklanmasının yıldönümünde ABD bayrağı yaktılar
Atina’da on binlerce kişi, ABD büyükelçiliğine yürüdü. Yürüyüşe, bazı muvazzaf askerler de katılarak destek verdi. Erat düzeyindeki bir grup asker, protestocular ile beraber ABD büyükelçiliğine yürüdü.
1973’te ABD destekli askeri yönetime karşı öğrenci ayaklanmasının kırk dokuzuncu yıldönümünü anmak için başkent Atina sokaklarında düzenlenen halk yürüyüşleri sırasında Yunan protestocular Amerikan bayrağı yaktılar.
Yunan protestocular Washington’un Soğuk Savaş sırasında Yunan askeri diktatörlüğüne verdiği desteği protesto etmek amacıyla ABD Büyükelçiliği önünde doruğa ulaştı ve Yunanlı gençler NATO’nun Ukrayna’dan çıkmasını talep eden sloganlar attılar.
Yürüyüşlere kanlı Yunan bayrakları taşıyan bir grup gösterici öncülük ederken, protestocularla çıkan çatışmanın ardından başkentin sokaklarına yaklaşık 5 bin polis yerleştirildi.
Polis, şiddet olaylarının sık sık kenarda patlak vermesi nedeniyle başkentte güvenlik güçlerinin gözetiminde yaklaşık 5 bin 500 kişinin yürüdüğünü söyledi.
Her yıl binlerce insan, ABD destekli bir cuntaya karşı 1973’te öğrenci isyanına yönelik ölümcül baskının yıldönümünde gösteri yapıyor.
ABD’nin Yunanistan Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Geçmişteki gösteriler şiddete dönüştü ve mülke zarar verdi.”
Büyükelçilik, personeline gösteri alanlarından uzak durmalarını tavsiye etti ve erken kapatacak” denildi.
Her yıl düzenlenen protestolar, cuntanın demokrasi yanlısı bir öğrenci ayaklanmasına karşı asker ve polis güçleri gönderdiği Atina Politeknik’te en az 24 kişinin öldürüldüğü günü anıyor.
Acımasız baskı Avrupa için bir şoktu ve diktatörlüğün iktidar üzerindeki hakimiyetini kırdığı ve aylar sonra demokrasinin yeniden kurulmasına yol açtığı düşünülüyor.
Göstericiler her yıl Politeknik’in bir tank tarafından ezilen demir kapısının üzerinde o gece dalgalanan kanlı Yunan bayrağını taşıyorlar.
Yunan protestocular son yıllarda ortaya çıkan küresel mali krizin ardından uluslararası alacaklıları tarafından Yunanistan’a dayatılan sert kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için yıldönümünü kullandılar.
Geçen yılki gösteriye Atina’da yaklaşık 20.000, Selanik’te 14.000 kişi katıldı.
Bu yılki anma töreni, 17 Kasım 1973’te tankların askeri cuntanın sonunu müjdeleyen öğrenci ayaklanmasını bastırmak için kapılara baskın düzenlediği kanlı olayın meydana geldiği Atina Politeknik Üniversitesi‘ne çelenk koyma töreniyle başladı.
Perşembe günü, hükümeti bir ” telefon dinleme skandalına ” bulaşan Başbakan Kiriakos Miçotakis, ayaklanmanın “ülkemizin gördüğü en eksiksiz demokrasiyi kurduğunu” söyledi
Yunan protestocular: ABD Yunanistan’dan defol
Yunanistan’da Miçotakis hükümeti ve ABD protesto edildiği Atina ve Selanik’te düzenlenen “anti-emperyalist” yürüyüşlere, on binlerce kişi katıldı. Atina’da on binlerce kişi ABD büyükelçiliğine yürüdü.
Video footage from earlier today, showing you a huge left leaning protest of thousands of people, who were marching from Syntagma Square towards the #US embassy building in #Athens, #Greece. 📹: @savvaskarma pic.twitter.com/DI7IX1dBaY
— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) November 17, 2022
Miçotakis hükümetinin, Yunanistan’ı ABD’nin güdüme sokan politikaları Yunan halkının tepkisini çekiyor.
Atina’daki yürüyüşe, ana muhalefet partisi SYRIZA’nın Lideri Aleksis Çipras ile Mera25 Partisi Lideri Yanis Varufakis ve Yunanistan Komünist Partisi Lideri Dimitris Kuçumbas da katıldı. Eğitim ve sağlığa daha çok bütçe ayrılmasını isteyen eylemciler, silahlanmaya yapılan harcamalara ve ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığına tepki gösteren dövizler taşıdı.
Yunan protestocular yürüyüşünü, ABD büyükelçiliği önünde son verdi. On binlerce kişi, Amerikan büyükelçiliği önünde “ABD’yi ülkemizde istemiyoruz” “ABD Yunanistan’dan defol” sloganları attı.
Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’teki anti-emperyalist yürüyüşe ise polis müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar ile polis arasında arbede yaşandı.